четвртак, 3. август 2017.

Orest - Beogradski savlađivač izazova


Ako se nedostatak izveštaja o novim metal grupama iz Srbije i regiona smatra sramotom, ona me je iskreno sram ( šmrc xD ). U moju odbranu mogu da navedem samo da Univerzitet u Beogradu ima nepatvorenu ljubav prema sastavljanju bolesno organizovanih ispitnih rokova ( sedam komada u devet dana, majčin sine ). No, da ne dužim s mojim sopstvenim paklom, predstavljam vam drugi - bend Orest iz Beograda.

Orest je petočlani sastav iz Beograda koji su osnovali Bojan Kovačević (vokal) i Mladen tatljak (gitara, prateći vokal) u zimu 2008.godine. Parni broj novonastalog benda je vrcao od sreće, pa je privukao Đorđa Vučića (gitara), Nenada Nedeljkovića ( bas, prateći vokal ) i nekoliko promenljivih maltretirača bubnjeva, dok na mesto bubnjara nije došao Stefan Nedeljković 2011.godine. Postava je kompletna, ali šta ćemo za ime, ne može to tako, bajo moj. 

Ime je moć, a novonastali bend nije bio ništa manje od moćnog - termin Orest je preuzet iz grčkoog mitosa i označava "onog koji savladava uspone" (bravo za originalnost!) Vredni i ambiciozni po prirodi, momci se bave, kako napominju, "isključivo autorskim radom". Kreativnost, angažovanje i dobri muzički uzori kao što su Metallica, Iron Maiden, Slipknot, Sepultura, Soulfly, AC/DC, Judas Priest, Megadeth, Dream Theater, Motorhead ali i mnogi drugi, jer su raznolikost i želja za eksperimentisanjem oni koji podstiču stvaranje novih remek-dela. Isto važi i tekstove pesama, čije teme variraju od književnih motiva, filozofskih rasprava, intimnih ispovesti do unutrašnjih izliva utisaka spoljašnjih uticaja postojanja na podneblju Balkana. Smestiti sastav Orest u differentiu specificu, određeni podžanr ume da bude nezgodan zadatak i za same članove, pa su zapisali, potpisali i na mjetalu ostali.

Orest je, kao i svaki bend, započeo po standardnoj šemi - nastupali su po različitim alternativnim klubovima (ja ih videh tek u ,"Kuglašu" 2017.) i festivalima ("Skladište Fest" 2013.godine u Vojvodini), komponovali nove simfonije i smišljali "ujdurme"(prvi zvanični singl "Jedan, dva, tri!" su izbacili 2012.godine ) dok se broj slušalaca lagano povećavao. Zanimljiva činjenica je da "Orest" kombinuje izražen poetski umetnički senzibilitet u tekstovima sa jakim perkusijama (ovo se naročito ogleda u singlovima ,"Jedan, dva, tri!" i "Srce" ). 


Orestova šestogodišnja želja za snimanjem debi albuma je konačno ispunjena 2014.godine u beogradskom studiju "Citadela" i nastaje album "Iza ogledala" (izdavačka kuća "Miner Recordings") čiji producent je Luka Matković. Time su opravdali svoje ime. Na albumu se nalazi deset numera - ,"Alkohol", ,"Organe mi daj", "Srce", "Moj život je mala greška", "Strah", "Heroin", "Iza ogledala", ,"Vernik" i "Kap sa neba" Album možete da poslušate na OVOM LINKU.

Od te sudbonosne 2014.godine Orest nije stao - u opticaj delovanja sastava je došla i prva turneja po Srbiji. Sad je postalo zvanično: Ores je tu da ostane. Samo napred, momci! Up the irons !

Tekst: Severis

Нема коментара:

Постави коментар