понедељак, 6. фебруар 2017.

NULA: Rifovi su i dalje masivni ali sve veći naglasak stavljamo na atmosferu.



Intervju pripremio: Ivan Marinković HB
Sagovornik: Milan Vićić 

Nakon izlaska demo albuma koji je objavljen krajem 2015. godine. Za Grim Reaper records iz Stare Pazove. I nakon svirački veoma aktivne turneje. NULA je postla poznata široj javnosti i sada bez previše premišljanja možemo reći da važi za poznatije ime na domaćoj underground sceni. Jer složićemo se... zvuk koji ova ekipa fura na ovim prostorima nije tako zastupljen te, je  jedinstven i slušljiv.


Proteklih meseci bend je vredno radio te, su snimili EP po imenu ''Kenoma''. Sa kojim imaju veoma ambiciozne planove. Pa možemo reći da ovaj sastav preti da svojom muzikom probije granice ovih prostora. Ili to već uveliko radI? U redovima koji slede imaćete priliku da pročitate razgovor sa gitaristom benda Milanom Vićićem i saznate aktuelnosti, ali i opšte detalje koji se tiču benda Nula.

Šta se novo dešava vezano za Nulu?

E ovako...snimali smo u jesen 2016. u studiju "Blaze" u Beogradu. Za produkciju su bili zaduženi Rastko Rašić i Miloš Mihajlović, i uradili su odličan posao. Ideja je bila da se odradi EP od tri pesme, ukupnog trajanja oko 20 min.

Da li smatraš da je bolje kada se izbacuju materijali kraće minutaže?

U našem slučaju to je bila neka vrsta nužnosti. Pored finansijskog aspekta, tri odabrane pesme su bile na neki način i konceptuelno povezane.

Može još neka reč o tome? Moje mišljenje je da je tako u manjim dozama bolje, jer kontam da generalno niko iz cuga ne presluša full album od sat vremena.

U suštini, što se tiče ovog izdanja, to je sve nekakva naknadna konceptualizacija. Od početka smo nekako intuitivno osećali da baš te tri pesme treba snimiti, da su one na neki način povezane, da odslikavaju jedan period u životu benda. Ma da, verovatno si u pravu, danas se uglavnom ide na singlove, u principu retko ko odmah izbaci album, bez bar nekakvog tizera u vidu singla/demo snimka... Ovo naše je nekakva zlatna sredina.

Hoćeš da objasniš priču iza naslova ''Kenoma'' ili da to ostane tema za razmišljanje i guglanje?

Krenulo je od pokušaja da se nekako definiše i upakuje to intuitivno osećanje. Onda smo skontali da muzika i tekstovi ove tri pesme u principu slikaju jednu vrlo pesimističnu sliku, daju jedan negativan pogled na svet i stav u preživljavanju unutrašnjih borbi koje taj svet pojedincu nameće, onda se zapitaš: ''pa kakav je onda taj svet?'' kojim poznatim načinima mišljenja o njemu je emocija i stav koji ove pesme prenose blizak? Pva asocijacija je bio gnostiči pogled o ništavnosti materijalnog. Otuda KENOMA, što je u učenju gnostika Valentina pojam kojim se definiše materijalni, pojavni svet. Bukvalan prevod bi bio praznina, ništavilo. Izdanje je pokušaj da se odslika putovanje ovako mentalno nastrojenog pojedinca kroz ovako shvaćen svet, tri pesme bi u ovakvoj koncepciji bile tri etape tog putovanja. Sve je to u principu jedan veliki naknadni trip nastao učitavanjem u nešto što je bilo momentalno intuicijom doživljeno ali, morali smo da nekako nazovemo pesme koje su dugo imale samo radne nazive i naravno, da "upakujemo" to sve u jednu zgodnu priču koja leži senzibilitetu muzike.

Reci mi kakav je osećaj izvoditi autorske stvari uživo i kakva je reakcija publike? I nešto o samom smeru u kojem se Nula kreće.

Mislim da bi ti svaki muzičar koji svira svoje stvari rekao da je osećaj neprejebiv, pogotovo ako je i fidbek publike dobar, kao što se u našem slučaju ispostavilo. To je jedno veliko međusobno loženje da tako kažem, razmena energije. Što se tiče zvuka, npr razlika u odnosu na prethodno izdanje bi bila da se na ovom već čuje nešto čega će, kako stvari stoje, ubuduće biti još više. Mislim na to da smo počeli više da se zajebavamo sa gitarskim efektima, krenuli smo da naginjemo ka tom jammy post rock/metal zvuku, pesme jesu udaračke, rifovi su masivni kao i do sad, ali vremenom se sve veći naglasak stavlja na atmosferu. Svakako se vidi pomak u odnosu na prvi demo a pravo ludilo tek sledi.



Reci nešto više o' Black Bow recordsu, za koji ste objavili EP.

Kad smo krenuli u potragu za izdavačem, cilj je bio da se kontaktira što više izdavača koji se bave sludge/doom/post metalom i da im se predstavi ovo što mi radimo i to smo u principu i uradili. Imali smo sreće da nas primeti, tj da se naš snimak dopao Jonu Davisu, vlasniku Black Bow Recordsa poznatom i kao gitarista benda CONAN

Dakle, lansiranje albuma u muzičku orbitu je najavljeno za 24. februar?

Tako je, očekujte promo svirke, merch, verovatno neku turnejicu po srbiji kao i dosad.





















Нема коментара:

Постави коментар