недеља, 19. фебруар 2017.

Etherstone - ''Stena u najavi''


Kragujevačko kamenje:


Prošli su praznici, ispitni rokovi (studenti sad mogu komotno da se žale i na druge aspekte egzistencije), sneg došao i prošao (''ono belo....'', dopuni po nahođenju) a najstariji narod na svetu se probudio iz zimske kome. Srbo je, ustavši iz kreveta, zapalio pljugu, popio kaficu (tursku, a kakva druga je za budjenje) i upiljio se u repliku mača sa natpisom ''Ne vadi me bez razloga'' koja je visila na zidu pored fotke sa odsluženog vojnog roka. Udaren sevdahom, Srba je odmah zažalio što postoji manjak srpskih mjetal junoša. Ne brini, Srbo, tu smo mi da te ohrabrimo i predstavimo ti mlađanog mejdandžiju - grupu Etherstone iz Kragujevca!

Ideja o grupi je nastala početkom 2016. godine u Gačićevoj glavi. Udruživši se sa prijateljem i kolegom sa faksa, Nikolom, počeo je da razmatra i kontemplira o mogućim ''drugovima u rovu''. Svraćanje na lokalnu svirku se ispostavilo kao odličan potez - Bogdan i Nikola su upoznali Milana i Stevana, gitaristima u potrazi za bendom. Na istoj svirci su prišli i Andreji Markoviću, koji drage volje pristaje da praši malo po bubnjevima. Posle nekoliko meseci probi, Andreju je na bubnjevima zamenio Marko Radovanović. Trenutna okupljena postavu podrazumevaa Nikolu Stevanovića (vokal), Bogdana Gačića (bas gitara), Stevana Miljkovića (gitara), Marka Radovanovića (bubanj) i Vuka Uskokovića (gitara). Svi članovi muzičkog iskustva nakon sviranja u drugim grupama, nekad i paralelno sa ''Etherstone''.


Ako bi želeli da definišemo ''Etherstone'', mogli bismo eventualno da ih identifikujemo kao jednu od grupa koja je na granici roka i metala, koja se jasno opredelila kao pripadnik podžanrova stoner/sludge metal, desert rock. 

(Mineralno) Ime i uzori 


Počevši (ne)ozbiljno sa probama u martu 2016.godine, članovi su shvatili da njihovom novostvorenom ''ljubimcu'' nedostaje ime. Mistično raspoloženi, članovi su grupaciju nazvali ''Etherstone“, dokazavši da vole igre rečima, podjednako kao i igre akordima. Termin ''Etherstone“ je spoj dve reči - ''ether“ i ''stone“. U Srednjem veku, navedena reč ''ether“ označavala jednog od pet prirodnih elemenata (voda, vatra, vazduh, zemlja i etar) i u pitanju je neopipljiva supstanca koja ispunjava prostor iznad majčice Zemlje. 

Reč ''stone“ (engl. ,,kamen“) suprotno prvoj reči, opisuje nešto čvrsto i teško, putokaz ka muzici kojom se bavi grupacija „Etherstona”. Na muzičko stvaralaštvo grupe utiču ''Corrosion of Conformity'', ''Down'', ''Weedpecker'', ''Spiritual Beggars'', ''Stoned Jesus'', “Kyuss“ i ''Black Sabbath“, čije pesme često sviraju na probama. 

Pošto nisu još jedan cover bend, ''Etherstone'' užurbano radi i na stvaranju autorskog materijala-rezultat je pesma ''Epiphany'' koja se odskora našla na Youtube-u. Kao i svaki mladi grasshoperi, članovi su i dalje u potrazi za svojim identitetom, pa se u ovom trenutku bave opštijim temama kao što su pripadanje, pa i problematik a pojedinca u današnjem društvu. 

Grupica je sada u kolektivnoj euforiji zbog popularnosti pesme '’Epiphany” – prave se nove kompozicije, ugovaraju se nastupi i sanja se o snimanju EP-a. Kako i ne bi? ''Epiphany“ broji preko hiljadu pregleda pa sigurno imaju razloga za sreću i elan. Bravo momci!

Kamenit put...


Iako su puni pozitivnih vibracija, članovima su jasne okolnosti jednog srpskog alternativnog benda u razvitku. Koliko god kreativni bili, nalaženje umetničkog (kao i svakog) identiteta, sopstvenog zvuka i originalnog materijala zahteva krvnički napor, vreme i pre svega, posvećenost. Jedan od najvećih problema je materijalna potpora, inače konstantna prepreka zbog koje mnoge grupe u Srbiji, regionu a i svetu prestaju sa radom. Od grupa kao su ''Therion'' (aktivni su i dalje) do novosadskog benda ''Concrete Sun“ (doneli su stoner u Srbiju) vidimo tešku borbu za opstanak i povremeno, trajno raspuštanje postave.

No, i pored svih prepreka, Nikola, Bogdan, Stevan, Marko i Vuk pokušavaju da ostanu dobro raspoloženi. Svesni teškoća, nastavljaju dalje, gurajući prst u oko svakome kome se njihovo postojanje ne dopada (i ide na odredjene delove). Svoju snagu crpe iz duše, srca i uma, a kako bi onda mogli da omanu? Srećno vam bilo, momci! Up the irons, svi smo uz vas!



Tekst: Severis



Нема коментара:

Постави коментар