четвртак, 3. новембар 2016.

Myrkgrav ''Takk og farvel; tida er blitt ei annen'' 2016 (Recenzija)


Myrkgrav je projekat Larsa ''Leiðólfra'' Jensena, a ''Takk og farvel; tida el bitt ei annen'' mu je drugi po redu album. Žanrovski, ovo je mešavina nekoliko metal potpravaca gde dominira folk osnova pojačana vikinško-blekerskim nabojem i čestim progresivnim deonicama. Nekoliko numera čine instrumentali sa odličnim solo deonicama koje svojom energijom gotovo da teraju slušaoca da poskoči i zaigra kolce. Slušajući ovako nešto, zapitam se zašto se neke naše tradicionalne igre i kola ne obrade u nekom fazonu sličnom kao što je na ovom albumu... No, to je druga neka tema. Elem, tu su i dve ponovo snimljene pesme sa prvog albuma (''Trollskau, skrømt og kølabrenning''), plus jedna u verzijima na norveškom i engleskom jeziku.

Prva pesma me je odmah asocirala na  scenu iz ''Gospodara prstanova: Povratak kralja'', gde jedan od Hobita peva jednu od tužnih pesama svoga naroda. Mada, to i ne treba da čudi, s obzirom da je nemali deo nordijskih muzičara u velikoj meri inspirisan Tolkinom. Uspeh garantovan. Doduše, verzija na engleskom nije toliko efektna, jer se mistika jezika koji ne razumem nekako izgubila. Sledeća numera (kao i još nekoliko njih potom) me je podsetila na jedan drugi, stariji bend istog usmerenja - ''Vintersorg'', što je takođe veliki plus. Za trenutak sam pomislio da je u pitanju neka vrsta omaža švedskom bendu, toliko je zvuk sličan, da je to neverovatno. Prijatno iznenađenje, nema šta.

Ostatak albuma je veoma prijatan za slušanje i mogu reći da pripada onoj grupi izdanja koja možete pustiti u svakom trenutku, pod uslovom da volite ovakav zvuk. Ne mogu reći da se bilo koja od numera odvaja, pošto su sve ujednačenog kvaliteta, veoma poletne i nadasve zarazne. Ponovo ću pomenuti ''Vintersorg'' na koji me ''Myrkgrav'' podseća: sam zvuk, počevši od ideja, konstrukcije pesama, promena ritmova, preko distorzija, vokalnih rešenja (čisti i harsh vokali), pa sve do distorzije - sličnost je stvarno ogromna. Gosti, kojih je nekolicina na ovom izdanju, su odradili odličan posao i učinili da finalni ''proizvod'' bude na najvišem nivou.

Jedina dva, uslovno rečeno, minusa su poslednje dve numere: verzija pesme ''Skjøn Jomfru'' na engleskom i outro ''Takk og farvel'' su sasvim suvišne i nepotrebno produžavaju album. No, to i ne utiče na krajnju ocenu. 

HB Ocena: 8/10
Recenziju napisao: Antonio (Ciklonizacija)




Нема коментара:

Постави коментар