четвртак, 4. август 2016.

Rikavac - Rika se čini EP (Recenzija)



Rikavac je metal bend iz Bara. Ovo je recenzija njihovog samoizdatog EP-a "Rika se čini". Bend čine tri člana pod alijasima Ucjenjivač (bas gitara i vokal), Podmuklać (gitara) i Ološ (bubnjevi). Bend je aktivan uživo i imao je dosta svirki, među kojima je najzapaženija bila na Bedem Festu u Nikšiću.


Cjelokupni EP traje 12 minuta i 40 sekundi i sastoji se od 4 numere. Može biti skinut OVDE a fizički primjerci CD-ova se mogu naručiti od samog benda kontaktiranjem njihove FACEBOOK stranice.



Prva pjesma Terminator počinje speed/thrash riffom, u stilu osamdesetih. Nju prati tremollo melodija, tzv."komarac", čija melodija je dosta mračna i potentna. Sve je to praćeno "kecom" na bubnjevima i pjesma prosto nosi svojom energijom. Numera se završava "demonskim" smijehom pjevača. Kao intermezzo imamo melanholičnu melodiju a la "posmrtni marš", efekat melodije posebno pojačava "dumersko" slaganje terci, u čijoj su pozadini jezivi koraci i vatra. Melodija se pretvara u mračan blekerski fast tremolo na kraju. 


Druga pjesma Kuku mene majko za razliku od prve počinje malo sporijim groovy thrash riffom koji prati moj omiljeni i nadasve duhovit tekst. Nakon refrena naglo ulijeće sasvim zadovoljavajući solo, i sa njegovim fade out-om počinje jos jedan, posljednji krug teksta.

Treca pjesma Ktulu počinje sporijim, zaraznim rifom koji gazi sve pred sobom, gdje nas vokal iznenađuje odličnim, dubokim growl-om, koji se smjenjuje sa harsh screamom na koji nas je Ucjenjivač navikao u prve dvije pjesme . Refren je na fast tremolo principu opet, monotonija rifa na drugom krugu se razbija gitarskim squeel-om na polovini. 


Poslednja pjesma Tup si kao cigla je po početku slična prethodnoj numeri, sa moćnim, smjenjivanjem growl-a sa screamom i masivnim rifom koji se kasnije razrađuje energičnim thrash/death trzajima i služi kao odličan zavrsetak EP-a.

Buduci da su Rikavac iz zemlje sa nepostojećim studijima za snimanje i elementarnu produkciju metal ostvarenja, programiran bubanj se ne može uzeti za zamjerku, pogotovu ne ako je programiran da ne bode oči svojom plastičnosću. Nadam se da ce na idućem izdanju produkcija biti još bolja. Sve u svemu, Rikavac je jedna od većih nada crnogorskog metala i želimo im puno sreće u daljem radu dok nestrpljivo očekujemo novi materijal.

Ocjena : 8/10
Recenziju napisao: Srđan Mišović




Нема коментара:

Постави коментар