петак, 5. август 2016.

Litanije Čaranja - Onslaught of Pestilance - Singl 2016 (Recenzija)

Litanije Čaranja je funeral doom koji se temelji na doom metalu okoćenog iz old school dead metala. U pitanju je tek nastali projekat iz Hrvatske koji svoju priču započinje singlom Onslaught of Pestilance. Nikada do sada nisam recenzirao singl odnosno u ovom sličaju samo jednu pesmu. Ali kako je sama pesma dugačka skoro 13. minuta smatram da neće biti teško,jer ima dovoljno ''mesa'' za skidanje sa kostiju.


Singl otvara intro,dugačak taman toliko da vas pripremi za ono što sledi. Čini se da je intro neka izvitoperena bas linija koja je profiltrirana kroz program namenjen za te svrhe. Neki post noise ili tako nešto? Prvi udarac na čineli,prvi rif! Već posle par sekundi mi je jasno šta me očekuje. Usredsređujem pažnju i tu se oglašava vokal,dubok i mračan,lenj i opor. Ma kao da peva ''negde iza'' kao da se oglašava iz nekog beskrajnog hodnika. Ne mogu da razaznam o čemu peva ali nešto se i ne trudim da to dokučim, jer sam se podosta usredsredio na muziku. Posno-psihodlečno i u jednom ritmu kroz koji dominra bas gitara koja pokriva tanke - ne prigušene gitarske rifove i ovoj pesmi-singlu daje izuzetan šmek. Bubanj (u ovom slučaju izprogramirani bubanj) tek po nekada izlupa prelaz a između toga siluje kreš činelu u kombinaciji sa lenjom bas pedalom. Sve ovo traje dosta dugo,već rekoh skoro 13. munuta doomčage i udaranja po temenu glave. Singl zatvara krajnje isti outro kao i intro,samo malo kraći. Zadovoljan sam onim što sam čuo, mada ja bih ovde dodao malo ''deblje'' rifove, po neki psyho solo na gitari ili basu i eventualno skromnu klavijaturu u pozadini. Tek toliko da još više doprinese ''grobljanskom'' zvuku i depresivi. Hehe.. 


Ovo je klasičan funeral doom metal bez previše eksperimentisanja i suvišnih detalja. Produkcijski skromno ali sasvim solidno i čisto izdanje. Smatram da je ovo dobar početak za ovaj projekat i nadam se da ćemo u skorije vreme imati prilike da čujemo još novih pesama.

HB ocena: 9/10
Recenziju napisao: Bagzy HB





Нема коментара:

Постави коментар