недеља, 19. јун 2016.

Štrokava kuhinja me asocira na ''GORE METAL''

Danas mi je bio težak dan ali sam ipak voljan da napišem ovu priču koju već neko vreme odlažem iz meni trenutno ne tako poznatog razloga. Evo konačno da se skrasim za tastaturom i stavim lonče za kafu za kojom ceo dan vapim. Uh...kako početi a' slučajno ne umanjiti značaj ove priče? Sada-odmah na početku ne zakenjati priču. A možda sam već umazao stvar sa ovom kafom i napornim danom? Heh...Mislim da ne trebam mnogo da trošim reči i pravim neku kliše uvertiru. Ovo je priča o albumu ''Gore Metal'' benda Exhumed!


Recimo da sam se sa ovim albumom prvi put sreo 1999'te godine-dakle godinu dana nakon što je izašao. Ja sam tada bio u trećem razredu osnovne i nisam mnogo znao o metal muzici a još manje sam znao za bend Exumed i album ''Gore metal.'' Ali eto, jedan kosijaner koji je svaki dan visio u dvorištu osnovne škole imao je prišivač/sliku ovog albuma na leđima teksas jakne. Inače mislim da taj lik nikada nije pohađao nastavu u mojoj školi,ali je tu dolazio zbog neke klinke iz sedmog razreda koja se ložila na njega i njegovu masnu kosu. No'ajd da ne skrećem sa teme... Dobro pamtim taj cover! Možete misliti koliki pečat je ostavila krvava motorna testera i creva razbacana po kuhinji na klinca od devet godina? Dosta godina kasnije zavoleo sam tu motornu testeru i creva razbacana po kuhinji,ovu glavu u mikrotalasnoj i ruku koja viri iz šerpe. Recimo da sam se strašno zaljubio u ovaj album ali ne na prvo slušanje,ipak je dosta vremena trebalo da ga svarim i zavolim. Ovaj album je za mene ''amerikanizovana'' i bolje isproducirana verzija albuma ''Reek of Putrefaction'' benda Carcass sa solažama koje me mnnogo podsećaju na album ''Necroticism'' istog benda. Definitivno je carcass u velikoj meri uticao na ekipu iz benda Exhumed. Takođe ovo izdanje čini posebnim i to što je došlo na svet baš u trenucima kada se gore pomenuti bend raspadao u svakom smislu. Mnogo je bitno napomenuti i to da je ovaj album sigurno sačuvao sirovost metal zvuka i još više ujedinio grind i death. Sad...ipak treba napakovati i neke osnovne informacije vezane za izdanje: Album je sniman u Burnt Offering Studiju u julu mesecu a izašao je samo par meseci kasnije,tačnije 27.10.1998 u izdanju Relapse Records-a. Na albumu su gostovala i neka bitna i manje bitna imena iz sveta metal muzike kao što su: Ross Sewage, Alex Lopez i frontmen benda Sodom Tom Angelripper koji je gostovao na obradi pesme svog benda. U pitanju je pesma "Sodomy and Lust." 





Šta je? Uneli ste se u čitanje? Zadržao sam vam pažnju? E pa primećujem da sam se i ja uneo i baš raspisao. Ali evo i voda za kafu mi je davno provrela,mislim da danas ipak neću popiti ni jednu kafu. To je to,bojim se da nastavim dalje pisanje i ovu priču pretvorim u recenziju albuma. Zato ću preseći i samo dodati sledeće: Ovo je albumčina na kojoj se nalazi trinaest pesama odnosno 44 munuta testerisanja i klanice. I jako bitno! Ovaj album nije za decu od devet godina!

                                                                                                          Tekst: Bagzy HB

Нема коментара:

Постави коментар