четвртак, 5. јануар 2017.

Gravespawn - ''Inexorable Grimness'' 2016 (Recenzija)


Izdavač: Satanah records
Ako izostavimo uvod, prvi rif u prvoj pesmi me je podsetio na album ''Stormblast'', norveških ''Dimmu Borgir'', kao i ostatak materijala na ovom EP-ju. Posle nekoliko slušanja sam na listu asocijacija dodao ''Covenant'', ''Troll'' i rani ''Borgnagar''. Dakle, lako je shvatiti da sam pred sobom imao tipično zvučno oživljavanje skandinavske blekerske škole devedesetih. To je i dobra i loša stvar: dobro je iz prostog razloga što taj zvuk nosi određenu dozu nostalgije za vremenom kada sam tek otkrivao taj žanr, a loše je to što zvuči kao dosta sličnih bendova koji su radili sličnu stvar.

Američka black metal scena, a kojoj Gravespawn pripada, poprilično neguje taj stari zvuk – kada su mnoge njihove evropske kolege prelazile na „komercijalne“ pruge, Ameri su se držali ''proverenog'' recepta. E, sad: ono što imamo na mini albumu ''Inexorable Grimness'' je lep skup uprošćenog belekeraja sa solidnom produkcijom, odličnim klavijaturama koje popunjavaju ne preteranu inventivnost gitarskih delova i polupromukle-vrišteće vokale. Glavni vokali su katkad potpomugnuti čistim deonicama i gotovo pa horskim višeglasjem. Što se gitara tiče, sve se svodi na konstantno sviranje rifova kao da su akordi, a boja distorzije je takva da usled takvog okidanja žica dobijeni zvuk asocira na zujanje. Sa izvođačke strane je posao odrađen veoma dobro, dok je sa kreativne ne baš previše kreativan. Bas, nažalost, nema prilike da se iskaže, jer mu je jačina poprilično tanka, a boja anemična. U par momenata se može čuti da ima potencijala koji uopšte nije iskorišćen kako treba.


Pesme su ujednačene i po kvalitetu i po konstrukciji: razlike su minorne i, ako ih ne slušate sa punom pažnjom, delovaće vam gotovo indentično. Oni koji vole taj stari, beskompromisni zvuk će ovaj detalj smatrati velikim plusom. No, i pored svega napisanog, nije ovo loše izdanje. Naprotiv – interesantno je pre svega što nudi, kao što sam već pisao, dozu nostalgije i svojevrsni uvid u to kako bi neka slična izdanja objavljena pre dve (do dve i po) decenije zvučala sa boljom produkcijom. Nisam slušao ranija izdanja ovog benda, mada pretpostavljam da su u sličnom maniru. Stoga jedino mogu preporučiti ovaj mini album, pogotovo ako volite black metal koji nije ni ''simfonično-borgirovski'', ni ''devastirajuće-mardukovski''.

Recenziju napisao: Antonio Jovanović (Ciklonizacija)
HB Ocena; 7/10

Нема коментара:

Постави коментар