четвртак, 05. јануар 2017.

Bestial Deform - ''.​.​.​Ad Leones'' 2016 (Recenzija)


Izdavačka kuća: Satanath records

Bestial Deform je bend iz Sankt Petersburga u Rusiji i postoji još od 1990. godine. Njihov peti Full-Length album ''…Ad Leones'' je izašao 15. marta prošle godine kao co-release Satanath Records-a, More Hate Productions-a i Musica Hibrida-e, i ovo je njegova recenzija.


Horsko pjevanje u čijoj se pozadini čuje konstantna rika, rulja koja pozdravlja masakr, plač novorođenčeta, intro koji vas uvodi u ovo nevjerovatno buđenje ričuće death metal zvijeri spremne za kidanje, čerupanje i proždiranje svega ispred sebe. Na drugoj numeri bend nam odmah direktno poput stisnute šake u lice servira svoju brutalnost. Energija pjesme me je potpuno oduvala. Odlični oštri growl vokali, muzika je beskompromisan death metal. Rifovi melju, bubnjevi su ubitačni i sve ima genijalan šmek. Negdje na sredini pjesme izranja i mid tempo riff u kojem dupla pedala prati trzaj koji se kasnije ritmički ubrzava, praćen basom i u cjelini imajući orijentalno-egipatski prizvuk na koji su nas već navikavali velikani death metala još od Death-a. Druga pjesma nakon dižućeg početka postaje praćena brutalnim tremolo melodijama, sa odličnom bas sekcijom. Negdje po sredini imamo još jedan groovy dio koji nas uvodi u prelijep melodijski pasaž, koji kulminira maltene black metal dijelom, nakon čega se taj ciklus opet ponavlja : početno ''dizanje'' pa groove dio kojim se pjesma završava. 

Treća pjesma počinje ''punjenjem'' koje odmah prelazi u odličnu tremolo melodiju. Ta dva dijela se smjenjuju. Nevjerovatan rifovski dio na refrenu, gdje je growl vokal praćen recitovanjem. Genijalno ! Izgleda da momci vole sredinom pjesama ubaciti po jedan sporiji mid tempo pasaž, što meni odgovara, razbija monotoniju konstantnog blast beat-a. Taj dio se ponavlja još jednom nakon refrena i konstantno se razvija da bi završio pjesmu. Oprobanog aranžmanskog početka se drže i u sljedećoj pjesmi, punjenje koje se pretvara u nemilosrdni death metal. Melodijski dio je upečatljiv i uvodi u sporiji dio koji nakon razrade koja me je tremolom podsjetila na Deeds Of Flesh, Vile, i sl.bendove, postepeno evoluira u mračno clean razlaganje, a odmah nakon toga se vraća početnim djelovima. Svaki segment pjesme je odličan sam po sebi. 

Samo ime iduće pjesme mi je zvučalo simpatično, melodičan black metal tremolo-intro nas uvodi u brz getenburški tip ritma, koji se pretvara u kreativan rif koji vozi. Sredinom pjesme death-rifove prati lijepa melodija, nakon toga upečatljivi ''ratnički'' rifovi se smjenjuju sa 'već pomenutim djelovima. Odlična numera.

Hoc Est se ne razlikuje od ostalih pjesama, mada počinje malo sporije nego prethodnice, ali odmah nakon umjerenijeg početka počinje death metal masakr, kombinacija fast tremolo-a i rifova. Početni rif srednjeg tempa sada uz drugačiji bubanjski aranžman po sredini melje, poslije njega se vraća još jednom. Imamo i zanimljivu varijaciju iz koje se diskretno izdvaja jeziva solo melodija. I kada pomislimo da su momci sve rekli sa ovom pjesmom, iznenada upada odličan dio koji polako nestaje u fade out-u.


Pretposljednja pjesma ide po oprobanom šablonu prethodnih, ''punjenje'' kao uvod u blast beat-ove koji se smjenjuju sa klasičnim death metal rifoma. Vokali uz spori dio upadaju odlično i energično, i ovi djelovi su meni kao death metal vokalu omiljeni za pjevanje upravo zbog količine moći sa kojom upadaju. IzPrelijep melodičan epic pasaž koji me je podsjetio na Sarpanitum-ov ''By Virtuous Reclamation''. Nakon break-a nas uvodi u dug growl kojim se pjesma završi.

Poslednja pjesma počinje odzvanjanjem bubnja koji nas uvodi u arenu gdje se nevini žrtvuju krvožednim zvijerima, i rif nakon njega se pretvara u odličnu melodiju. Sporiji pasaž nas uvodi u cirkularno ponavljanje svakog dijela, dok ne dođe do sredine, gdje se tremolo melodija smjenjuje sa groovy rifom, koj se kasdnije inkorporira u aranžman. Ubitačan dio u kojem vokal refrenskim ponavljanjem ''Christianos'' postiže odličan efekat. Rika lavova, navijanje rulje na jednom od djelova. Na kraju možemo čuti lavove koji proždiru svoj masakrirani plijen, isto kao što je mene ova zvijer od albuma. 

Na čitavom albumu vidimo prisustvo mnogih školi, dosta uticaja Morbid Angel-a, Suffocation-a i ostalih old-school velikana, mnoštvo upečatljivih melodija poput onih u Immolation-ovoj ''Majesty And Decay'', Blood Red Throne-ove ''Children Shall Endure)''­, ali sve je to odrađeno sa unikatnim ličnim šmekom.

We're Blood of Romulus!
We're Children of the Wolf!
We're descendants of the God of War!
We're Emperors!
We're Legion!
Christianos ad Leones!Recenziju napisao : Srđan Mišović 
HB Ocjena : 9,5/10

Нема коментара:

Постави коментар