недеља, 21. август 2016.

Melechesh - Kraljevstvo vatre

All aboard?

Šta kažete da malo proputujemo na Istok i pomerimo se od Evrope? Sounds good? Vežite se onda, pičimo u Izrael! Sastav sa kojim ćemo se upoznati je Melekeš (Melechesh), blek metal bend koji je nastao u Jerusalimu i Vitlejemu, a trenutno članovi benda ,,stoluju“ u prestonici Holandije, Amsterdamu. Tzv. Muzika ,,Kralja vatre“ (hebr., armej. melech-kralj, esh-vatra) je kombinacija originalnog bleka i etno-uticaja Srednjeg istoka sa naročitim akcentom na asirskim ( mesopotamskim ) i okultnim temama. Sastav je osnovao Ašmedi 1993. godine kao solo projekat.1994.godine bendu su se priključili gitarista Moloh ( Moloch ) i bubnjar Lord Prokletstvo ( Lord Curse, bubnjevi, perkusije ). Sastav je napravio termin ,,mesopotamski metal“ ili ,,sumerski blek treš metal“ da bi najlakše opisali ,,novonastali“ žanr.



(Horor) priča za laku noć


Grupa se konačno ,,pokrenula“ 1995.godine i izbacila demo ,,Dok Jerusalim Gori” („As Jerusalem Burns“) i EP ,,Opsada Lakiša““( „The Siege of Lachish“ ) koji su privukli pažnju slušalaca ali i pripadnika zakona. Potonji su, nakon što je novinski članak izvrnuo neke činjenice, optužili sastav da se bavi ,,mračnim i okultnim radnjama“. ,,Opsadu Lakiša“ je producirala nemačka produkcijska kuća ,,Membrum Propaganda“. Iste godine je grupa potpisala ugovor sa novim ,,gospodarom“ ( ne ,,taj“ gospodar ) , nezavisnom američkom produkcijskom kućom „Breath of Night Records“ za snimanje debi-albuma sa ,,Pulverizer Records“ ( SAD ).



1996.godine je Melekeš izdao debi-album ,,Dok Jerusalim Gori...Al'Intisar“ („As Jerusalem Burns...Al'Intisar„) i bendu se pridružio basista Al' Hazred ( Al'Hazred ). Sledi niz veoma uspešnih i posećenih koncerata u Svetoj zemlji 1997.godine nastupi su bili toliko popularni da su bili prikazani više puta zbog visokih rejtinga. 

Melekeš 1998. godine snima drugi album „Mesopotamski metal“ ("Mesopotamian Metal") i seli se u Francusku / Holandiju zbog starih optužbi i konflikata sa verskim grupama iz Jerusalima. Nakon odlaska Lorda Prokletstva radi nastavka studija (vratio se u bend 2014.), bendu se 1998.godine priključio Proskriptor, vođa i bubnjar grupe Absu. 

Postavka je, barem za sada, bila ,,rešena stvar“ pa je bend snimio dva albuma: ,,Đin“(„Djinn“, 2001) i ,,Sfinga“ („ Sphynx“, 2003 ) koji su se bavili kombinacijom mesopotamsko-sumerske mitologije i mračnijih tema. Izlazak ,,Đina“ je propratio video snimak koji je uživo prikazan u Bugarskoj, Holandiji, Francuskoj, Belgiji, Nemačkoj, SAD, Finskoj i Švedskoj.


Album ,,Sfinga“ je snimljen u Švedskoj, u Geteburgu, omot je uradio Ron Vudal ( Ron Woodall, ,,kriv“ za „Star Wars“, ,,Jurassic Park“, „Pearl Harbor“ itd.), a producent je bio Endi Larok (Andy Larocque, gitarista iz ,,King Diamond“ ). Punom parom, Melekeš snima drugi snima drugi, ,,samo za kolekcionare“ EP ,,Ziguratski svitci“ ( „The Ziggurat Scrolls“, 2004 ), ali ovaj put na ploči (vi koji ste mlađi, guglujte, ipak je to majka znanja :D). 2006.godine ,,izbacuju“ svoj četvrti po redu redu studijski album ,,Emisari“ ( „Emissaries“) pod pokroviteljstvom dve produkcijske kuće (evropska prod.kuća „Osmose Productions“, američko-kanadska prod.kuća ,, The End Records“). Mnogi slušaoci i dan-danas smatraju da je ,,Emisari“ najveće dostignuće ,,Kralja vatre“.

Hazred, Xul, Moloch



Sastav su 2005.g opet zasvrbele noge te je Proskriptor napustio bend, a zamenio ga je Ksul ( Xul ) na bubnjevima, nakon što se dokazao na lajv nastupu u areni, a Hazred napušta bend 2008.godine. Ksul je dobio otkaz 2013.g. Uz gotovo stalne promene članova, nije ni čudo što je snimanje dokumentarca o Melekešu i dalje ,,na ledu“. Nakon što su uvideli da je samopromocija ključ uspeha, bend je 2010. snimio peti po redu, vrlo hvaljen album ,,Epipostanak“ ( „The Epigenesis“ ) , spakovao kofere i putovao svetom neko vreme. Trzalice nisu dugo mirovale i bend je 2012.godine snimio treći po redu EP ,,Mistici stubova II” („Mystics of the Pillar II”). 



Osma promena u postavci članova benda je objavljena 13.avgusta 2013.godine na fejsbuk strani ,,Kralja vatre“. ,,Osvanula“ je vest da su Moloh i Ašmedi zaključili da bi bilo najbolje da Moloh napusti bend jer želi da se posveti svojim akademskim obavezama. Moloh se vratio već sledeće godine i ,,zauzeo busiju“. Sledeće godine, izlazi šesti studijski album nazvan jednostavno ,,Enki“ ( „Enki“ ). Od originalne, početne postavke ostao je jedino Ašmedi jer je Škorpios napustio grupu 2016.godine. Iste godine se Melekešu pridružio Tsel (Tsel) na bas-gitari. 

Za sada, Melekeš, iako je imao brojne promene u sastavu i stilu, dobro ,,šljaka“. A dok se članovi benda igraju ,,Poslednje karike“, poslušajte „Caravans To Ur” 

Tekst: Severis


Нема коментара:

Постави коментар