среда, 22. јун 2016.

Krv sa severa - BLUT AUS NORD


Sa muzikom Blut Aus Nord-a (Francuska) sam se susreo 2012-te godine. Bilo je pozno leto, pili smo piva ispred neke zgrade iz koje su stanari često zvali muriju. Ortak tad reče ''Brate, moraš nešto da čuješ, svideće ti se'' Prva stvar koju sam čuo i koju i dalje ponekad ritualno slušam je Procession of the dead clowns sa albuma A work wich transforms god.  U pitaju je instrumental sa teškim industrial ritmom, setnim, melodičnim gitarama koje odzvanjaju negde u potiljku glave, atmosfera koja asocira na sneg, led, odaju skrivenu u srcu planine, tumaranje kroz rudnik. Sve to naravno miriše na neki black metal, ali ne u onom tradicionalnom maniru, elementi su tu, ali prezentovani na neki čudan način, svojstven Blut Aus Nord-u, činjenica da je Blut u početku bio  one-man projekat me je dodatno zaintrigirala, ubrzo sam došao do kompletne diskografije. Čitajući tekstove na netu, saznajem da je ''a work wich transforms god'' prvo izdanje koje je privuklo pažnju kritične mase, i postavilo temelj za ono što tek sledi. Album je konceptualan, i čine ga uglavnom instrumentali, a za pesme sa vokalima tekstovi nisu nigde javno objavljeni. Ideja albuma je da izazove slušaočeve predrasude i shvatanja  u vezi stvarnosti i drugih metafizičkih tema. Album je svrstan u top 10 albuma 2003-će od strane Terrorizer magazina.


Ko je Blut Aus Nord?

Vindsval je započeo solo projekat 1993-će pod imenom Vlad, da bi ga posle dva dana promenio u Blut Aus Nord , kroz naredne  albume prolaze razni sešn muzičari, da bi tek od skoro Blut Aus Nord postao stalni, tročlani sastav.

Vindsval je svojim rečima objasnio: ,,Blut Aus Nord je umetnički koncept, ne moramo da pripadamo odredjenoj kategoriji ljudi da bi postojali. Ako je black metal subverzivni osećaj a ne samo muzički žanr, onda Blut jeste black metal, ali ako ćemo biti uporodjeni sa patetičnim black metal klovnovima, dozvolite nam da radimo izvan celog tog cirkusa,,

Blut Aus Nord  su se ogradili od nacionalizma i drugih pobuda. Sada pravim kratku pauzu da bi uživao u kompoziciji.


Posle albuma  ''MoRT''  koji je jedno pravo eksperimentalno čudo, album iz 2007-e godine ''Odinist'' vraća sastav black metal korenima po strukturi i tematici pesama, mada je tu i dalje atmosfera sa predjašnjeg albuma. Dalje se redjaju: 777 - Sect(s) (2011), 777 - The Desanctification (2011). 777 - Cosmosophy (2012), album-trilogija koja menja sve do sada ustanovljeno u metal muzici (da, tačno je) ''Memoria Vetusta III: Saturnian Poetry (2014)'' Moj nepobedjeni favorit.

Ne bih da prolazim kroz svaki album pojedinačno,ima tu stvari koje vam namerno nisam otkrio, ostavljam to vama, da lovite, istražite i uživate u onome što će te pronaći. 
Topla preporuka, neka vam numera ispod piči sa slušalica u toku neke noćne šetnje,i sve će se razviti i razliti do kristalne jasnoće.

                                                                                   Tekst: Ivan Marinković HB



Нема коментара:

Постави коментар